chinees winkeltje pingyoa - communiceren in china - de boze witte lama
China

Communiceren in China

China is een groot land, waarvan de grenzen lang dicht hebben gezeten. Veel Chinezen, ook wel de mainland Chinese genoemd, kwamen niet verder dan hun eigen land en zagen verder ook nooit buitenlanders. Vreemde talen werden niet gegeven op school. Dit is een van de redenen dat het heel moeilijk is om met Chinezen in contact te komen. Het communiceren in China was een van de moeilijkste dingen die ik ooit geprobeerd heb.

Nu, in de 21ste eeuw, is Engels nog altijd niet heel bekend in China. Steeds meer scholen geven het wel, maar Chinezen zijn bang om fouten te maken. Dit zit in hun cultuur (je mag geen fouten maken, dat is disrespectvol), dus dit hebben wij, Europeanen, te accepteren. Vervelend is het wel, dat zeker.

Tijdens ons avontuur door China moesten we wel eens de weg vragen. Google Maps deed het daar toen niet (2016) en Maps.Me was niet perfect. Het kwam regelmatig voor dat we een Chinees aanspraken. Die keek dan heel benauwd en liep, rende bijna, weg. Eerst dachten we dat het aan ons lag; blank, ik bijna 2 meter… Zien ze niet vaak. Misschien was het onze lichaamsgeur? Even snuffelen onder de oksel; nee, ruikt goed. We wisten nog niet veel van de cultuur en later werd ons dit door een Engelssprekende Chinees uitgelegd.

Maar als een Chinees wel goed Engels spreekt zijn het vaak enorm vriendelijke, behulpzame mensen. Zo konden wij ons hotel in Lanzhou niet vinden. We waren vlakbij een universiteit, dus wellicht sprak er iemand Engels. Na een half uur kwam er een jongen naar ons toe. Hij sprak een beetje Engels, maar schaamde zich niet. Hij legde het ons uit en we waren weer op weg. Na 20 minuten hadden we het nog niet gevonden en we kwamen dezelfde jongen weer tegen. Hij heeft ons toen naar het hotel gebracht.

En dan is er nog het handtellen. Wij gebruiken gewoon onze vingers (1 tot 10) om te tellen. Dat doen Chinezen ook, maar dan tot 5. Wij hebben een gebaar van “bel me!”, dat is in China het nummer 6. En daarna komen combinaties die ik niet meer kan onthouden.

Chinees handtellen

Maar ja, de meest gebruikte communicatie is toch valuta. Nu (2020) wordt er in China veel meer ingezet op het contactloos betalen met apps. Dit was in 2016 ook wel, maar dan veel minder. Wij hadden nog gewoon contant geld bij ons, iets wat men nu nog nauwelijks heeft.
Betalen was een uitdaging, want de uitspraak van getallen lijkt totaal niet op die van ons. Maar de Chinezen hebben daar iets handigs op gevonden: Rekenmachines. En dan geen normale Casio’s. Nee, van die rekenmachines die allemaal, hoge, schelle geluidjes maken. We hebben de vreemdste melodieën gehoord terwijl iemand intoetste hoeveel we moesten betalen. We werden hondsdol van deze muziekboxen, maar het was wel handig. Na deze ontdekking zijn we dit ook gaan doen, maar dan op onze mobiel en zonder geluid.

Communiceren in China is moeilijk. Dus mocht je ooit naar China willen; leer wat meer worden dan alleen Nǐ hǎo (hallo) en Xièxiè (bedankt).

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x