Mobiel - sorry deze moet ik opnemen - de boze witte lama
De mobiele wereld

Sorry, deze moet ik opnemen.

Zit je lekker met iemand te praten, gaat die k*lere telefoon weer. Die van mij zet ik altijd op stil als ik ergens heen ga. Maar sommige mensen vinden mobiel contact belangrijker dan echt contact. Dit apparaat begint een beetje overhand te krijgen op ons mensen.

Ik heb het niet over werktijd dat klanten bellen, want die hebben voorrang. Maar over pauzes, in de kroeg of ergens op straat. Een telefoon heeft altijd voorrang! Toen we over gingen van bellen naar Facebooken en Whatsappen zag je steeds meer mensen typen en scrollen op hun mobiel.

In China hebben ze nog redelijk veel echt contact. Alleen wanneer ze op een date zijn is de telefoon vaak een wingman of -woman. Als een dame het gezelschap niet interessant vindt, dan gaat ze met haar telefoon spelen. Nu vraag ik me af of het echt werkt, want Chinezen zitten 24/7 met hun telefoon te spelen. Maar het idee is leuk en waarschijnlijk doeltreffend.

Ook zie ik steeds meer stellen in een restaurant zitten die al etend op hun telefoon zitten te kijken. Praten doen ze al bijna niet meer. Zo ook een keer een hele grote groep bij een Italiaanse Trattoria in Leeuwarden. Mijn vrouw en ik waren gezellig met elkaar aan het eten toen mijn oog viel op een groep van 12 studenten. 11 zaten met hun mobiel te spelen en 1 dame zat wat om haar heen te kijken en echt te eten. Aan de ene kant vond ik het zielig voor de dame in kwestie, maar eigenlijk vond ik de andere 11 zieliger. De enige gesprekken die gevoerd werden waren niet langer dan 2 minuten en bestond voornamelijk uit het laten zien van een foto op Facebook.

En dan is er een nieuw fenomeen; het bellen in het openbaar met de luidspreker aan. Vaak gaat dit als volgt: ergens hoor je een telefoon overgaan. Deze wordt direct opgenomen, maar in plaats van echt opnemen wordt de luidspreker aangezet. Op dat moment kan iedereen in de buurt het volgende gesprek volgen:

“Wat zeg je? Ik versta je niet!” zegt de persoon in de buurt in de telefoon.

“Ja, je klinkt inderdaad ver weg, waar ben je?” Vraagt de persoon aan de andere kant van de lijn.

“In de stad. Lekker op een terrasje koffie drinken in de zon. Het is heerlijk weer.”

“Wat?”

“koffie op terrasje in de zon.”

“Je klinkt weer ver weg”

“KOFFIE! TERRASJE! ZON!”

“Owja! lekker! Is zeker wel het weer voor. Ben je alleen of het je eindelijk een scharrel opgepikt?”

“Wat?

Voor degenen die het niet weten: Als je de telefoon tegen je oor houdt hoor je de ander ook veel beter. Daarnaast is het vaak zo dat als het toestel tegen het oor gehouden wordt de mond dichter bij de microfoon zit. Hierdoor verstaat de andere persoon je veel beter!

Daarnaast moet je je eens voorstellen wat er gebeurd als iedereen zo in een mobiel praat. Volgens mij wordt het dan meer een kippenhok.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x