economische crisis - bankgekte - de boze witte lama
Financieël

Bankgekte

Vroeger… Vroeger kon er nog gespaard worden! En dan ook flink. Als je je geld bij een bank neerzette werd je er rijkelijk voor beloond door de bank. Zo had ik, net voor de laatste economische crisis, een rente van 5,1 %! Nu is dat… 0%. Het is nu zelfs zo erg dat mensen met een beetje extra geld er zelfs voor moeten betalen, de door iedereen gevreesde negatieve rente!

Sparen, het klinkt zo leuk. Een appeltje voor de dorst of sparen voor een mooie reis, een auto of een wasmachine. Het concept is ontzettend simpel: je geeft de bank je geld en in ruil daarvoor krijg je een klein bedrag in de vorm van rente. Nou, tegenwoordig betaal je de bank om je geld te bewaken. Sparen is er niet meer, niet in de vorm die we kenden.

Ik kan een heel verhaal gaan typen over wat de negatieve rente is en waarom deze er nu is, maar dit is geen financieel blog. Wat ik wel wil zeggen is dat het eigenlijk schandalig is dat de banken dit doen, maar ze kunnen het daarom doen ze het dus ook.

Maar nu ga ik nadenken… In 2008 heeft o.a. ING een kapitaalinjectie van de staat gekregen. Het ging hier om het schamele bedrag van 10 miljard euro. Om ze door de kredietcrisis te helpen. Een crisis die vele banken en andere financiële instellingen heeft geraakt. De bank had geld nodig en had het zwaar. Mensen durfden hun geld niet meer bij een bank neer te zetten, want wat gebeurd er als een bank omvalt? En dat geld, van de spaarders, hadden ze hard nodig.

Nu zijn we weer wat verder en het gaat financieel beter (nog even afwachten wat er gebeurd na de Corona crisis). De mensen krijgen weer vertrouwen in de banken als het gaat om veiligheid van hun geld. Maar nu worden spaarders weggestuurd alsof ze niet nodig zijn.

Een bijzondere wereld. Maar wellicht komen de banken straks weer huilend op hun knietjes terug of wij, de normale burger, alsjeblieft weer geld in de banken willen stoppen, want ze hebben het zo zwaar! Nou, mijn geld zit op dit moment in beleggingen en dat gaat daar voorlopig niet weg. Een veel hogere rente, in de vorm van dividend, veel meer dan wat de banken nu geven.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x