zoeken - 2020 moe huis kopen - de boze witte lama
Nederlanders

2020 moe – Huis kopen

Ondanks Corona, BLM, protesten, natuurgeweld en meer hebben we besloten te gaan zoeken naar een koopwoning. We wonen nu een in huurwoning. Op zich niet erg, maar de buurvrouw houdt regelmatig polonaises met klompen in haar woning, vooral laat in de avond. De verhuurder doet niets aan de woningen, behalve dan de huurprijzen verhogen, en alle woningen staan hutje-mutje op elkaar. De huurprijs is voor ons op dit moment meer dan 1000,= per maand. Terwijl de maandprijs van de maximale hypotheek rond de 750 per maand kan liggen. Tijd voor een eigen huis.

De rentes zijn enorm laag, maar de prijzen van woningen zijn hoog. Een huis wat eerst 250.000 kostte kost nu 300.000, of zelfs 350.000. Hierdoor is het aanbod niet heel groot voor ons. Wij zijn opzoek naar rust en ruimte. Een redelijk logische stap na jaren in een stad gewoond te hebben en in rijtjeshuizen hebben vertoeft. Er is aanbod genoeg, maar we komen maar niet aan de beurt. Er zijn een aantal redenen waarom wij (mensen die niet uit de randstad komen) een hele lange adem moeten hebben.

Westerlingen

Het voornaamste problemen zijn de westerlingen. Kleine appartementjes uit de randstad worden verkocht voor 6 ton. Deze mensen kunnen makkelijk een vrijstaande woning met 4 slaapkamers betalen. Deze mensen kunnen ook makkelijk veel te veel overbieden om de woning te krijgen. Een woning van 310.000 is voor ons het maximale hypotheek bedrag. Wij kunnen er de 310.000 op bieden, maar als er iemand uit de randstad de woning perse wil hebben, kan deze persoon makkelijk 350.000 – of meer – bieden.

Hier kunnen wij, noordelingen en oosterlingen, niet tegenop en omdat er niet meer tegen elkaar opgeboden mag worden weet je nooit of je teveel biedt of te weinig.

Huisjesmelkers

Iets wat ons ook opgevallen is zijn de huisjesmelkers, voornamelijk mensen uit de grotere steden. Deze mensen kopen een woning, knappen het snel op en verhuren het voor enorme hoge prijzen. Laten we zeggen dat de hypotheek ervoor zorgt dat ze 800 per maand betalen aan de bank. De woning wordt verhuurd voor 1000 or meer per maand, kale huur.

Dit blijft onverminderd doorgaan, ook al gaan ze er nu in de grotere steden wat aan doen. Als huisjesmelkers zo blijven doorgaan kunnen startende woningeigenaren nooit aan de beurt komen voor een woning.

Geld = geluk

Ook hier speelt het eeuwen oude ‘geld maakt gelukkig’ ook wel mee. Er wordt enorme winst gemaakt op huizen. Met de pensioenen, die steeds minder voorstellen, wordt er hier en daar flink ingezet op de woningmarkt; het is een investering. Ik zie een huis als een plek van mezelf, waar ik me veilig en fijn voel. Anderen zien geld.

Regelmatig zien we huizen op Funda staan voor 4 ton. De foto’s laten direct zien dat er een ton aan verbouwd moet worden of dat het beter is de woning plat te gooien en opnieuw te beginnen. Het zijn dus ook geen goede foto’s.

Het wordt dan ook een domino effect. Als persoon A een huis wil kopen en dat huis is 4 ton (want persoon B wil er aan verdienen), maar persoon A heeft een woning getaxeerd op 350.000 dan moet die zijn prijs ook gaan verhogen, anders kan persoon A nooit verhuizen. Ik ga hier wel even uit van dezelfde type woningen. Niet dat persoon A een klein flatje heeft en persoon B een kasteel.

Makelaars

De makelaars zijn ook een deel van het probleem. Ook al ontkennen ze het, er wordt veel onder de tafel verkocht. Een woning die op zondagavond (!?) op Funda verschijnt is maandagochtend voor 9.30 al verkocht.

Dit hebben wij ook een aantal keer meegemaakt en het is frustrerend. We zagen ons droomhuisje in een dorpje dichtbij. Precies in het gebied waar we zoeken, de goede prijs, perfecte tuin en juiste aantal kamers. De woning verscheen op een dinsdagavond op Funda. De woensdag erna heb ik direct gebeld voor een afspraak. In verband met vakanties van de makelaars kon er niet eerder dan een week later een bezichtiging ingeplant worden. Nja, het is niet anders. We zijn toch nog maar 2 jaar aan het zoeken.

De volgende dag, donderdag, kregen we de bevestiging en de tijd klopte niet. Ik om 9.30 gebeld en recht gezet. Ook direct gevraagd of het niet mogelijk is om toch eerder te kijken, want we zijn verliefd geworden op de woning. Nee, dat was echt niet mogelijk. Nja, het is niet anders.

’s Middags zat ik in de auto terug naar huis en ik werd gebeld door mijn vrouw. De makelaar belde… Het huis is verkocht. Mij ga je dan niet wijsmaken dat er tussen 9.30 en 15.30 ineens een bod is gekomen. En wat voor bod dan? Mogen ze niet zeggen. Waarom dan niet direct zeggen terwijl ik ze eerder vandaag nog aan de telefoon had? Zo veel vragen, zo weinig antwoorden.

Dit is een voorbeeld, maar het is veel vaker voorgekomen. Hoe werkt het huizen kopen anno 2020 dan? Als je een huis ziet op Funda, moet je dan bellen en direct een bod doen aan de hand van wat foto’s? Moet je 50.000 tot 1 ton boven de vraagprijs bieden om in ieder geval mee te mogen doen? Ik snap het niet meer.

Wij blijven voorlopig in onze huurwoning, bij een verhuurder die niets voor de huurders wil doen (andersom natuurlijk wel, he). Het bieden op een huis is lastig, want als je maar eenmalig een bod mag uitbrengen weet je nooit of je te weinig of juist te veel biedt. Het voelt in beide gevallen of je genaaid wordt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x