agenda - afspraken - de boze witte lama
Nederlanders,  Werk

Afspraken

Iedereen maakt afspraken. Of het nu met een timmerman, postbezorger, collega of dokter is; alles gaat op afspraak in de westerse wereld. Het kan om een tijdstip gaan, iets wat de ander belooft om te doen of verplichtingen. Toch merk ik dat afspraken steeds minder worden nagekomen, vooral het type tijdstip. Soms komt het op een punt dat ik me afvraag waarom er nog afspraken gemaakt worden.

Een onderzoek in het ziekenhuis is best spannend, vooral een eerste keer. Je probeert dan op tijd te zijn. Dit wil zeggen 5 minuten voordat de afspraak is gemaakt in de wachtkamer zitten. Vaak is de wachtkamer ook compleet aan de andere kant van het ziekenhuis en is het ruim 15 minuten lopen. Als je zit kun je nog even bijkomen van de hele wandeling. Na 15 minuten wachten kijk je nog eens op je telefoon of de afspraak wel klopt en je je niet per ongeluk hebt vergist in de datum. Weer 10 minuten later gaat er een deur open en denk je dat je aan de beurt bent, maar het is de secretaresse. Weer 5 minuten later ben je dan eindelijk aan de beurt. Weer 10 minuten later word je zo’n beetje de spreekkamer uitgewerkt.

Het is wel eens voorgekomen dat ik om 15:00 een afspraak had bij de dokter. Omdat mijn werk toen veel vergaderingen bevatte plande ik een telefonische vergadering om 15:30. Een huisarts heeft vaak 10 minuten consult, dus dat zou helemaal goed moeten komen. Ik arriveerde om 14:50. Om 15:25 werd ik eindelijk opgehaald. De dokter zei dat hij veel afspraken had. En jawel, om 15:30 ging mijn telefoon die ik ook opnam. De dokter keek mij verwonderd aan. Toen ik de deur uitliep zei ik nog even snel: “ik heb ook afspraken.”

Een ander fenomeen wat ik merk, vooral tijdens de corona, zijn de opmerkelijke online vergaderingen. Regelmatig zijn er vergaderingen met meer dan 10 mensen. Er zijn ontwikkelingen waar we met z’n allen over moeten discussiëren en een beslissing over maken. En dan is er altijd wel die ene collega die 15 minuten te laat is. Op zich niet heel erg, maar het is vaak die ene collega die de rest van de vergadering praat en weinig mensen te woord laat. En dan op het einde van de vergadering, tot op de minuut precies, zegt dat hij nog een andere vergadering heeft. Prompt verlaat deze persoon dan ook de vergadering. Ik had daarna precies dezelfde vergadering, maar hij kwam ook daar 15 minuten te laat.

Een ander voorbeeld waar ik me altijd over verbaas; je hebt een klus. Er moest een raam gezet worden, want de andere is gesneuveld. Kan gebeuren. Dus belde ik de glaszetter en die meldt dat hij gaat kijken of hij het raam kan bestellen. Hij belooft er binnen een week op terug te komen. Twee weken later ging ik er zelf maar eens achteraan. Er kwamen veel excuses zonder echte redenen. Hetgeen wat dan erg goed werk is het volgende advies: ‘dreigen’ dat je naar een andere glaszetter gaat. Dan is het raam binnen 2 dagen geplaatst, zelfs in het weekend.

Ik zeg niet dat we allemaal tot op de minuut precies ergens moeten zijn of dat je precies tot de dag je belofte na moet komen, maar het zou fijn zijn als anderen mensen ook eens rekening houden met de anderen. En soms lijkt het wel of mensen het niet meer interesseren (de glazenwasser). Ik hoop dat dit niet de nieuwe trend gaat worden.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x