medisch - en wat denkt u dat ik voor u kan doen - de boze witte lama
Medisch,  Nederlanders

En wat denkt u dat ik voor u kan doen?

… Is letterlijk de vraag die ik kreeg te horen toen ik met hartklachten bij de dokter zat. Het was 2016, het jaar waarin we zouden trouwen, werk op zouden zeggen, huis verkopen en voor meer dan een jaar zouden gaan reizen. U begrijpt dat daar wel een beetje stress bij komt kijken.

Het was een normale werkdag en ik was aan het werk in Groningen. Het viel me al een paar dagen op dat mijn hart steeds harder, qua snelheid, zijn werk deed en ik bijna geen energie meer had. Een stukje lopen naar de auto was eigenlijk al te veel. Toch maar eens de dokter in mijn woonplaats Leeuwarden bellen. Toen der tijd had ik een goede dokter, maar hij had een nieuw iemand aangenomen om de werkdruk te verlichten. De assistent zei dat ik maar snel moest komen, maar ik mocht absoluut niet alleen rijden. Ja, wie gaat mij dan ophalen uit Groningen? Zo eigenwijs als ik (nog altijd) ben reed ik alleen naar Leeuwarden. Onderweg mijn vrouw opgehaald, want dan kwam ik niet alleen aan. 50 minuten later zat ik in de wachtkamer van de dokter.

Al snel werd ik opgehaald door de vervangster van mijn eigen dokter. Mijn vrouw had al ervaring met haar en die was, zacht gezegd, niet positief. We werden begeleid naar het kamertje en we konden gaan zitten.

“Wat kan ik voor u doen?” vraagt de dokter.

“Mijn hart gaat enorm te keer en ik heb het gevoel dat ik 3 keer een marathon heb gelopen, terwijl ik stil zit. En het doet pijn, erg veel pijn”, leg ik uit.

“En waarom komt u dan bij de dokter?”

“Omdat… Ik niet weet wat het is en het ook wel pijn doet?”

“En wat denkt u zelf dat het is?”

“Geen idee. Mijn hart gaat te keer en doet pijn.”

“Oké, maar wat denkt u dat ik voor u kan doen?”

Ik was met stomheid geslagen en ik had er geen zinnig woord voor. Dit was een van die zeldzame momenten dat ik met mijn mond vol tanden stond. Ik keek mijn vrouw aan en zij nam het over. Zij legde nogmaals uit wat er aan de hand was en dat er iets aan gedaan moest worden.

Eindelijk ging de dokter over op actie. Mijn zuurstof in het bloed werd gemeten door middel van een knijper op mijn vinger.

“98/99. Dat is wel wat hoog hoor! Misschien maar eens kijken naar mensendieck”, zei ze vol overtuiging. Voor uw beeldvorming; mensendieck is een therapie die werkt aan de ademhaling en ontspanning van het lichaam. Ook om de stress te verlichten.

Nu ben ik niet iemand die twijfelt aan het kunnen van iemand die ergens voor heeft gestudeerd, ervan uit gaande dat een persoon dat heeft gedaan, maar dat was toen wel het geval.

Probeert u zich dit voor te stellen; uw auto doet het niet meer. Hij start niet meer en wat u ook doet, hij geeft geen kik. U belt de garage. Want dat zijn de specialisten, toch? Stelt u zich voor dat de garage-persoon zegt ‘En wat verwacht u dat ik doe?’. U zou toch gelijk een andere garage gaan zoeken?

Het schijnt wel iets te zijn wat op de dokter school geleerd wordt. Toen we in Zwolle kwamen wonen en een nieuwe dokter nodig hadden, ging ik eens langs vanwege een kleine klacht. Ook deze dokter begon met

“En wat denkt u dat het is?”

Ja, weet ik veel. Daarom kom ik toch hier?! Gelukkig is dit wel een dokter die dit snel afgeleerd heeft bij mij. Ik heb een probleem, ik kom er zelf niet uit, dus zoek ik hulp. Niet andersom.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x