Wachtende groep trein - het buffeleffect - de boze witte lama
Nederlanders,  Openbaar vervoer

Het buffeleffect

Een veel besproken en gebruikte vorm van het openbaar vervoer is de trein. In 2019 vervoerde de trein ruim 1,3 miljoen mensen. Dit zijn mensen die de trein nemen voor hun werk of voor plezier. Ikzelf heb ook een aantal jaar met de trein gereisd en tijdens onze wereldreis hebben we ook dankbaar gebruik gemaakt van deze vorm van reizen. Toch vind ik het reizen in Azië met een trein fijner, omdat ze hier iets rustiger en relaxter met elkaar omgaan. Een totaal ander beeld dan in Nederland. 

Net als op de weg met de auto, heeft ook iedereen met de trein haast; iedereen moet van A naar B, maar ik net iets eerder dan jij. Als een trein arriveert in het station beginnen de mensen al te dringen om erin te komen, nog voordat deze stilstaat en de deuren open zijn. De mensen die uit de trein moeten krijgen vaak niet de kans om uit te stappen, omdat de menigte buiten al als een gek naar binnen stormt. Dit noem ik het buffel-effect; het lijkt net een op hol geslagen kudde buffels die in staat is om mensen omver te lopen als het moet. Ik heb regelmatig uitstappende passagiers zien vallen omdat instappende mensen bang zijn dat ze geen zitplaats kunnen bemachtigen. 

Een hoogtepunt was in 2012. Ik woonde toen nog in Leeuwarden en moest elke dag naar Zwolle in de spits. Het was een dag voor het weekend en er was ook een nationale feestdag. Kortom; druk. Leeuwarden was het beginpunt van de rit naar Zwolle, dus de trein was vaak leeg. Pas bij Steenwijk begon het goed druk te worden. Elke dag vaak dezelfde mensen en dezelfde problemen. Na Steenwijk stopte de trein nog in Meppel en hier kwamen de wat meer geagiteerde mensen aan boord. Deze mensen moesten vaak even staan, misschien 15 minuten, om vervolgens in Zwolle weer uit te stappen. 

Bij het naderen van Meppel stond een oudere dame op. Ik denk een jaar of 75. Schuifelend liep ze het trappetje op naar het balkon. Toen de trein tot stilstand kwam zag ik de menigte al staan bij de deur. Toen de deuren opengingen maakte de dame aanstalten om de trein te verlaten. De menigte mensen buiten had daar blijkbaar maling aan, want ze begonnen als op hol geslagen buffels, buffel-effect, de trein te bestormen. Een man – halverwege de 20, misschien 1.90 meter lang, breed, rood hoofd – had zo’n haast dat hij de oude dame omver duwde, die vervolgens hard op de grond terecht kwam. Niemand keek op en uiteindelijk was er een jongedame uit mijn coupé die opstond om de oudere dame te helpen. Oma kon gelukkig de trein nog verlaten, maar was redelijk ontdaan. De jongedame bleef bij haar staan terwijl de trein vertrok. 

Hulde voor deze jongedame. En gelukkig kon de jongeman nog zitten, om vervolgens 15 minuten later in Zwolle uit te stappen. Stel je voor dat je niet kan zitten! 

Ditzelfde tafereel zie ik erg vaak bij de trein, maar ook bij bussen. Ik ben redelijk lang en sta redelijk stevig op mijn benen, dus ik dender gewoon door als ik de trein uit moet. Meestal met mijn vrouw (kop kleiner) achter me aan terwijl ik een pad maak. Toch blijft het vervelend. Een reden voor dit gedrag kan ik niet bedenken. Is het omdat mensen bang zijn dat de trein wegrijdt? Nee, we staan nog zeker 10 minuten stil. Is het omdat iedereen moet zitten? Er is plek zat! Oké, niet altijd, maar je weet vaak van tevoren wel of je een plekje kunt bemachtigen of niet. Is het om stoer te doen? Nou, het is niet stoer, het is eigenlijk erg zielig. Geef elkaar gewoon een beetje de ruimte. Gaat misschien niet sneller, maar wel veel beter. 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x