china 1 - alles moet eruit - de boze witte lama
China,  Reizen

Alles moet eruit

Dat het in China net iets anders gaat dan in andere landen weten we allemaal. Vooral na de komst van het Corona virus zijn steeds meer mensen zich ervan bewust dat Chinezen een ietwat andere cultuur hebben. Dit zagen wij ook toen we in 2016 voor 2 maanden door China trokken. Vooral het rochelen en spugen viel ons op.  

Chinezen leven een beetje volgens het alles-moet-er-uit-principe. Beetje tegenovergestelde van hoe ze eten, want daar geldt weer; alles moet er in… Ook de dingen die je normaal niet zou moeten eten. Maar als een Chinees zich niet lekker voelt of de behoefte heeft om te spugen, dan doet hij of zij dat gewoon midden op straat… Of in de winkel… Of in de trein.

Datong was onze eerste stop in China en het eerste wat me opviel was al het gerochel en gespuug. Het is daar heel normaal om gewoon op straat te spugen. Doorslikken, zoals wij doen, doen ze daar niet. Het geluid van de smerige rochels zijn dan ook de gehele dag te horen.

Dit doen ze, helaas, ook in winkels. We gingen met de trein van Peking naar Pingyao. De trein is een van de meest makkelijkste vervoersmogelijkheden in China. We hadden onze kaartjes en we wilden nog wat te eten. Iets van brood zou fijn zijn. Helaas is brood een uitdaging in China. Ze hebben het wel, maar het is altijd mierzoet en totaal anders dan wij gewend zijn. We liepen een winkeltje in en keken wat rond. Achter de toonbank stond een man, die het nodig vond om keihard te rochelen en in een metalen bakje naast de toonbank te spugen. Het bakje verschoof gewoon een beetje. Dit geeft een beetje een raar gevoel als je iets van etenswaar haalt.

Eenmaal in de trein zagen we op elk tafeltje zo’n dergelijk metalen bakje staan. We maakten ons hier wel een beetje zorgen om. Straks gaan er 3 Chinezen lekker in zitten spugen! Maar gelukkig bleek dat menig Chinees zonnebloempitten meenam in de trein tegen de verveling. De schillen die overbleven na het nerveuze pulken gingen netjes in de metalen bakjes.

Het rochelen is niet het enige wat men laat gaan. Als je bijvoorbeeld moet overgeven, dan kun je dit gerust op staat doen en het gewoon laten liggen. Het is niet echt een smakelijk gezicht, maar men doet alsof het heel gewoon is.

En toch, na een tijdje (voor ons 2 weken) raakt men er een beetje aangewend. Waar we in de eerste dagen dachten; Gadverdamme, dachten we twee weken later; Bah. Wij westerlingen doen dit niet en het is een groot cultuurverschil. Ook al is deze vorm van cultuurverschil smerig, zo blijft de wereld wel mooi en fascinerend; het is nooit saai.

Volgens geruchten is het nu verboden om te spugen op straat. Singapore, waar veel Chinezen wonen, was het al langer verboden. Alles moet eruit is na 2017 geschreven en de regels en/of wetten kunnen gewijzigd zijn in de loop van de tijd.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x