trans mongolie trein - de onbekende reiziger - de boze witte lama
Reizen

De onbekende reiziger

Onze wereldreis begon in Moskou. Prachtige stad! Vanuit Moskou namen we de Trans Mongolië Express naar Beijing. Een treinreis van 2 weken met een stop in Irkoetsk en Ulaanbaatar. Een reis door het prachtige landschap van Rusland en Mongolië. Maar tijdens deze reis heb ik weinig geks gezien in deze trein. Behalve dan dat er ineens dozen onze coupe in geduwd werden.

Het enige rare was met op de grens Mongolië-China. We zaten lekker met z’n tweeën in een coupe, normaal door 4 mensen bezet. Dus we hadden lekker de ruimte. Maar vlak voor de grens kwam er een vrouw bij zitten. Ze zei niets. Mensen van de trein kende haar waarschijnlijk, want ik heb haar al eens knus in een coupeetje zien zitten met de provodniks van de trein. De mensen van de trein schoven een aantal grote dozen naar binnen. Deze werden onder de banken gepropt. Het waren er zoveel dat ze er ook een onder onze bank moesten stoppen.

Het duurde nog ruim een uur voordat we bij de grens zouden arriveren. De dame in onze coupé zei helemaal niets, lachte ook niet. Ze zat gewoon star voor zich uit te staren. Alleen als een provodnik kwam kijken lachte ze en maakte een praatje.

Bij de grens werden we weer grondig gecontroleerd; visa, inhoud backpacks, camerastatief moest even goed bekeken worden en wat basis vragen. Ook de dozen werden bekeken en opengemaakt. Er bleken allemaal schoenen in te zitten. De dame bij ons in de coupé werd wat beter ondervraagd en het leek er heel even op alsof ze haar paspoort niet terug zou krijgen. Voor ons een raar verhaal en heel even leek het alsof ze naar ons wees toen de douane haar vroeg naar de dozen met kleding. Toen alles geregeld was kwam het personeel van de trein de dame weer helpen en verhuisde de boel weer naar een andere coupé.

Later hoorden we dat dit vaker gebeurd. Deze vrouw nam teveel kleding mee en via de onwetende toeristen probeert ze niet in de problemen te komen. Ze doet het voorkomen dat wij ook een deel van deze spullen wilden, maar wij wisten natuurlijk van niets. Tja, creatief schoenen smokkelen. Natuurlijk een raar idee; backpackers met ieder een backpack die ook dozen met schoenen meenemen… Ach, zolang wij er maar geen problemen mee krijgen en dat gebeurde ook niet. Maar het blijft een vreemde ervaring.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x