held - helden - de boze witte lama
Wereld

Helden

“Als je kunt kiezen, welke filmheld zou je dan willen zijn?” is een vraag die vaak gesteld wordt, vooral onder kinderen. Ik vraag me dan alleen af of je echt zo’n held zou willen zijn. Ik bedoel, de meeste helden uit films moeten eerst door iets verschrikkelijks gaan willen ze de held van het verhaal worden.

Zeg bijvoorbeeld dat je de held John McClane uit Die Hard wilt zijn, gespeeld door Bruce Willis. McClane is nou niet echt een florissant persoon; roken, dronkaard en het interesseert hem niet zo heel veel. Zijn vriendin is er ook wel klaar mee. Daarnaast moet hij als een one man army een heel leger terroristen verslaan. Onderweg worden er wat onschuldige mensen gedood, zit hij zelf onder de wonden en moet hij heel veel moeite doen om in leven te blijven. Maar aan het einde van het verhaal is hij toch weer de held.

Ander voorbeeld: Hulk. Ja, hij is enorm sterk, heeft het mooiste meisje van de klas. Na een misgegaan experiment krijgt de wetenschapper Dr. Robert Bruce Banner last van een persoonlijkheidsstoornis: de ene keer is hij Dr. Banner en de andere keer De Hulk. Als Hulk wordt hij achterna gezeten door bijna iedereen. Hij sloopt halve steden en is nou niet echt een sociaal dier. Hij leidt veel pijn en wordt constant beschoten. Maar toch is hij uiteindelijk de held en is iedereen blij met hem.

Superman is ook zo’n held die iedereen wil zijn. Weten we dat zeker? Hij moet altijd weer vliegen naar rampen die de mens zelf veroorzaakt, er zit altijd een slechterik achter hem aan, hij krijgt nooit dat ene meisje die hij graag wil en hij moet altijd tussen twee werelden leven. Er is altijd wel iemand op uit om hem iets aan te doen, terwijl Clark Kent probeert zijn identiteit te verbergen.

En dan zijn er nog de niet fictieve helden. Mensen die echt leven of hebben geleefd. Waar wij, de levende mensen, een voorbeeld aan kunnen nemen en kunnen zeggen dat deze mensen de wereld een stukje beter hebben gemaakt. Maar zou je dat zelf ook willen? Voordat iemand een held is moet er aardig wat vooraf gebeurd zijn en moet zo’n persoon heel veel tests doorstaan.

Nelson Mandela. Ooit de ‘bevrijder’ van Afrika. Mandela richtte en leidde de militaire tak van het ANC. Het doel was om overheidseigendommen te saboteren. Hiervoor is Mandela uiteindelijk opgepakt. Zijn leven was turbulent en vol tegenslagen. Maar ook overwinningen. Natuurlijk was hij later de held van de zwarte bevolking, maar om dat te behalen heeft hij veel leed moeten doorstaan en moeten vechten voor zijn bestaan.

Velen zien Stan Lee ook als een held en ergens is hij dat ook geweest. Hij was het brein achter Marvel. De held tekende en bedacht vele striphelden waar we tot de dag van vandaag nog altijd van genieten. Je zou dan denken dat deze man genoten heeft van zijn succes. Helaas is dat niet waar. Hij werd meerdere malen aan de kant gezet en zag, met zijn creaties, weinig geld. POW! zou met zijn rechten hebben gefraudeerd en vele rechtszaken volgden. Lee zou op latere leeftijd ook geen zin meer hebben gehad in zijn leven, want hij kon er toch niet van genieten. Op 95 jarige leeftijd is Stan Lee overleden aan een longontsteking. Maar wat een held was het.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Elke held – bestaand of fictief – heeft een geschiedenis. Vaak geen leuke geschiedenis. Meestal moet er eerst iets ergs gebeuren voordat de held wordt opgemerkt. Vanaf daar wordt het wel interessant om in de voetsporen te treden. Bij vele helden is dan het kwaad al geschied.

Dus, welke held wil jij zijn? Of zullen we gewoon lekker onszelf blijven en ons steentje bijdragen aan deze wereld?

4 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x